21.yüzyılda işler hızla değişiyor. Birkaç yıl önce olan şey, bugün yok. Ve bugün olan, gelecekte olmayabilir. İşyerlerinde devam eden bu evrimi yönlendiren kritik faktör teknolojidir. Başarılı olmak isteyen işletmeler için, kilit eğilimlerden bazıları şunlar:
1.İşin Esnekliği — Zaman ve Yer
Geçtiğimiz yüzyılın sonunda gerçekleşen dramatik değişikliklerden biri sabah 9 akşam 5 mesaisi ve haftada beş günlük çalışma. Çalışanlar – özellikle beyaz yakalı profesyoneller – artık çalışmalarını yarım bırakmak zorunda değil.
Akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazların kullanımı, yüksek hızlı internet erişiminin yaygınlaşması ve proje yönetimi araçlarının olgunlaştırılması nedeniyle iş artık ofis dışında yönetilebiliyor. Bununla birlikte, aynı zamanda, uzaktan çalışma da dahil olmak üzere iş esnekliği, birçok şirkette hızla kural haline geldi ve işe alınma süreçlerinde bir anahtar konumunda. Teknoloji sayesinde işletmeler, uzaktaki çalışanlarının ne kadar süre çalıştıklarını bile biliyor.
2.Çeşitlilik
Araştırmalar; farklı cinsiyet ve kuşakta olan işgücünün tekdüze olanlardan daha iyi performans gösterdiğini söylüyor. Çeşitlilik; ekipleri daha yenilikçi düşünmeye, daha iyi kararlar almaya,sorunlara ve fırsatlara daha geniş bir bakış açısıyla yaklaşmaya itiyor.
İşyerleri hakkında okuduklarımızın çoğu binli yılların etrafında yoğunlaşırken,anlatılanların çoğu işçilerin daha uzun çalıştığını, iş kariyerlerini 70 hatta 80’li yaşlara kadar devam ettiğini söylüyor. Fakat dijital yerliler olarak da adlandırılan çok sayıda Z Nesli işçileri, işgücüne giriyor.
3.Sanal Ofis
Büyük işletmelerden küçük işletmelere, tüm çalışanlar için ofis alanı kullanımı gelişmektedir. Küçük işletmeler, Ofis Mavişehir Toplantı Odaları, ortak çalışma alanları ve hazır ofisleri gibi yeni nesil ofis alanlarını kullanmayı veya home-ofis çalışıp bazı günlerde ortak çalışma alanları veya gündelik ofislerde çalıştıkları hibrit bir model seçmeyi tercih ediyor.
Bir çok büyük işletme kalıcı ofis alanını korurken, çoğu artık personeline çalışma alanı esnekliği sunuyor. Bu esnek çalışma modeli, işletmelerin yüksek kaliteli çalışanları işe almalarını ve ellerinde tutmalarını sağlamak için anahtardır.
4.Dijital İletişim
İşletmeler yıllardır kullanılan e-postadan diğer iletişim araçlarına geçiyor. Uzmanlar, değişimin hızlanacağına inanıyor. Skype ve Whatsapp gibi mesajlaşma araçları kendilerini daha verimli ve etkili hale getiriyor. Ancak bu mesajlaşma araçları, e-postayı destekleyen tek iletişim mekanizması değil. Müşteri desteği, proje yönetimi ve diğer işlevler için kullanılan çeşitli yazılım çözümleri içindeki uygulama içi mesajlaşma sistemleri de, e-posta hacimlerini daraltmakta. E-Postanın tahtı ciddi şekilde sallanıyor.
5.Sosyal Misyon
Milenyum ve Z Nesli çalışanları, sosyal olan ve onlara çeşitli faaliyetlere katılma imkanı sağlayan işletmeler için çalışmaya daha fazla ilgi duyuyorlar. Bu çalışanlar, kar amacı gütmeyen kuruluşlara destek vermeleri için zaman tanıyan, sosyal olarak sorumlu ve aktif olarak katkıda bulunan bir şirkete katılma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirtiyorlar. Yapılan araştırmalara göre çalışanların dörtte üçünden fazlası, ilgilendikleri alanlarla uyumlu sosyal sorumluluk programları olan bir şirkette çalışmaya istekli olduklarını söylüyor.